Založ si blog

História, náš najlepší kompas. Časť III.

Milujem Prahu. Je to čarovné mesto, ktoré ma pri každej návšteve niečím dokáže prekvapiť. Okrem iných prezývok: „zlatá“, „stovežatá“ je občas nazývaná ako „matka miest“. Matkou miest preto, lebo kde inde na svete možno nájsť takú architektonickú rozmanitosť na jednom mieste? Kde inde na svete nájdete toľko tajomna a mystiky?

Naposledy sme okrem iných pamätihodností, navštívili aj interiéry Staroměstskej radnice, v ktorých je inštalovaná aj výstava románsko-gotického podzemia. A veru sme sa nestačili diviť, koľko toho ešte o matke miest nevieme.

Pôvodná románska Praha bola tvorená obytnými  stavbami, ktoré vznikly asi v 2. polovici 12. storočia a v 1. polovici 13. storočia, hlavne na Starém Městě pražském a jednotlivo aj na Malé Straně. Celkovo sa dochovalo a doteraz objavilo v Prahe zhruba 72 takýchto domov. Praha bola odjakživa ohrozovaná povodňami Vltavy, a preto tieto pôvodné, najprv románske, neskôr aj gotické stavby boli zasypané, aby sa zvýšilo povodie okolo Vltavy. Takže pod dnešnou Prahou je schovaná tá stará, ale aj tá najstaršia Praha. Tieto pôvodné, zasypané  domy začali postupne Pražania využívať nielen ako pivnice na úschovu potravín (ktoré dovtedy údajne nepoznali), ale dnes sú z nich tie známe tradičné sklípky, v ktorých si radi posedíme pri kvalitnom vínku a českom pive, ale takisto rôzne podzemné galérie a  iné reprezentačné priestory.

Takisto ako celá Praha, aj Staroměstská radnica prešla vývojom všetkých slohových období. Dnes je tvorená blokom domov z rôznych dôb, ktoré boli postupne budované. Základom sú domy románské, ktorých pozostatky sú v suteréne radnice. Ďalšie sú kupecké gotické domy, ktoré sa dochovali vo vnútornej dispozícii pivníc a prízemia radnice.

 Picture 1440

 

Nádherná bola prehliadka veľkolepého jezuitského kostola sv. Mikuláše, nazývaného často ako Chrám sv. Mikuláša, na Malej Straně. Nádherná baroková architektúra tohto chrámu ho radí k tým najcennejším stavbám baroka na sever od Álp a ide o jednoznačne za najkrajšiu stavbu baroka v Čechách. Kupola kostola má približne 60 metrov vymaľoval ju jeden z najvýznamnejších barokových maliarov, František Xavier Palko. Ide zrejme o najrozsiahlejšiu barokovú fresku v Európe, ktorej rozloha je okolo 1 500 m². Celkom má kostol 3 000 m² nástenných malieb. Hlavný oltár kostola so sochou sv. Mikuláša ja najväčší barokový oltár v Prahe.

Kostol je zaujímavý aj tým, že na miestne varhany osobne počas svojho pobytu v Prahe hral svetoznámy W. A. Mozart. A tento kostol bol jediným miestom v Európe, kde v decembri 1791 po Mozartovej smrti sa na jeho pamiatku konalo requiem, pričom v ostatnej Európe sa tak udialo až niekoľko mesiacov po jeho smrti.

Šok pri prehliadke kostola nastal, keď sme vyšli na vrchol zvonice a uvideli niečo, čo s týmto prostredím vôbec nekorešpondovalo. Počas komunistickej éry bola totiž vo veži kostola zriadená pozorovatelňa ŠTB, z ktorej táto nepretržite sledovala americké a juhoslovanské veľvyslanectvo, prístupovú cestu k západonemeckému veľvyslanectvu a takisto „závadné“ osoby bývajúce na Malej Straně. Na začiatku roka 2010 bola táto pozorovateľňa s krycím menom „Kajka“ v jej pôvodnom stave sprístupnená verejnosti, aby táto nikdy nezabudla, čoho všetkého bol bývalý režim schopný.

 

Picture 1576

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 340949x
Priemerná čítanosť článkov: 4802x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy