Založ si blog

Slušnosť hodná obdivu

Správy o dôsledkoch živelných udalostí, ktoré zasiahli Japonsko, sú viac ako hrozné. Je strašné pozerať sa čo len cez obrazovky na spustošené územie, ktoré vyzerá z pohľadu družíc ako mesačná krajina.

Tragédia, ktorá je porovnávaná iba s druhou svetovou vojnou. Samotní Japonci, jediný národ, ktorý zažil ničivé následky atómového výbuchu, to vníma takto. Ale ako aj vtedy, aj teraz, nevzdáva to. Jedna Slovenka žijúca v Japonsku prirovnala Japoncov k mravčekom a Japonsko k dokonalému organizovanému mravenisku, riadiaceho sa heslom: „Stalo sa, ideme ďalej“.

Obdivuhodné, žiadna zbytočná sebaľútosť, ani pocit beznádejnej ničoty. Ale čo je omnoho úctihodnejšie, je to, ako sa Japonci správajú aj v týchto kritických situáciách. Pokiaľ v iných kútoch zeme po podobných udalostiach počúvame správy o následnom rabovaní, zmätku a strate akéhokoľvek poriadku, nie v Japonsku. Jeden príklad za všetky: „Stará a sama bývajúca Hiroko Jamašitaová prežila zemetrasenie v bolesti. Spadla na ňu ťažká knižnica, pritlačila ju na zem a rozdrvila jej členok. Keď po mučivo dlhých hodinách dorazili záchranári, ospravedlnila sa, že ich obťažuje a opýtala sa, či navôkol nie sú iní ľudia, ktorým treba prednostne poskytnúť pomoc.“ (viď. Článok Pravda, 14. marca).

To je niečo vskutku vzácne a na naše pomery výnimočné. My sme poväčšine zvyknutí postarať sa v prvom rade o seba a až potom o druhých. Tento, v dejinách ťažko skúšaný národ ukázal v týchto dňoch svetu, že to ide aj inak. Bez pátosu, čestne a zdvorilo. Japonci sa naďalej aj v týchto osudových okamihoch správajú ako civilizovaní ľudia, hodní tohto pomenovania.

My ostatní, ktorí sa ani zďaleka nepribližujeme k ich vzácne slušnému vnímaniu okolia a tým pádom aj samých seba, by sme sa mali možno zamyslieť, prečo je to tak? Prečo dokážu Japonci v takýchto ťaživých chvíľach vystupovať ako jeden. Nie je to náhodou preto, lebo každého majú minimálne v takej úcte ako samých seba?

006897

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 340996x
Priemerná čítanosť článkov: 4803x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy