Založ si blog

Chudoba cti netratí

Mala som nedávno príležitosť pár dní pobudnúť v Bukurešti a jeho širšom okolí. Každý pobyt mimo našej krajiny je veľmi dobrou psychohygienou duše. Či ideme do bohatších, alebo chudobnejších krajín, máme možnosť porovnávať a uvedomiť si veci, ktoré doma bežne vnímame ako úplne samozrejmé, alebo ich už nevnímame vôbec.

Rumunsko je krásna krajina s nádhernou prírodou, pripomínajúcou naše Slovensko. Pripadala som si tam ako doma, len s tým rozdielom, že celá Bukurešť vyzerá ako Bratislava pred revolúciou, to znamená šedá, ošarpaná, špinavá a škaredá. Elektrické drôty sú naťahané hala-bala cez ulice, ktoré sú viac zničené ako by sa na hlavné mesto patrilo. Centrálna klimatizácia a káblovka sú tu takisto luxusom. Ceny v obchodoch a reštauráciách sú po prepočítaní na eurá, porovnateľné s tými našimi.

Napriek všetkému, Rumuni nemajú pocit menejcennosti, chudoby, alebo nebodaj zakomplexovanosti. Možno to vyplýva z ich bohatej histórie, možno z južanskej povahy, ale je to tak. Užívajú si života plným priehrštím, naplno a zbytočne nerepcú na osud. O Czauczeskovi a nedávnej minulosti sa odmietajú baviť a pozerajú sa s nádejou dopredu. Životná úroveň obyčajných Rumunov je nesporne nižšia ako na Slovensku, ale sú veci, ktoré ma prekvapili. V dobrom.

V jeden večer, v priebehu hlavných správ, bežal šot o lúpežnom prepadnutí akýchsi potravín. Práve v tom inkriminovanom čase bol prítomný aj jeden nakupujúci, ktorý po tom, ako predavač odovzdal peniaze lupičovi, pustil sa behom za ním, odzbrojil ho a lup mu, aj napriek ohrozeniu života, vzal. Pritom to nebol ani príbuzný predavača, ani policajt, iba obyčajný svedok zločinu.

Ja viem, nie je to na scenár do Hollywoodu, ale ruku na srdce. Koľkí z nás by sa takto zachovali? A prečo vlastne. Nevšímavosť, apatia a egocentrizmus sa na Slovensku hlboko zakorenili a rozrastajú sa ďalej ako pýr.  Samozrejme, je to do istej miery pochopiteľné a to sľubované malé slovenské Švajčiarsko tu ešte dlho nebude, ak vôbec niekedy.

Ale, tým, že budeme iba fňukať, ľutovať sa, čakať, že sa stane zázrak, tak ten sa naozaj aj stane? Ja myslím, že nie. Ten Rumun, ktorý sa odvážne postavil lupičovi, nemal v tej chvíli čas rozmýšľať nad tým, či je to správne, alebo nie. Jednoducho to urobiť musel. Lebo to tak cítil. Niekedy je dobré nechať sa viesť intuíciou, nerozmýšľať nad dôsledkami, nezvažovať pre a proti a možno sa dočkáme niečoho, čo bude stáť skutočne za to. A aj keď nám to neprinesie okamžitý materiálny osoh, pocit hrdosti nám zostane určite.

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 340858x
Priemerná čítanosť článkov: 4801x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy