Založ si blog

Od barometra k spravodlivosti

„Spravodlivosť bez moci je bezbranná, moc bez spravodlivosti je týranie.“

„Spravodlivosť a moc musia byť jedno, aby sa spravodlivosť stala mocou a moc spravodlivosťou.“

Tieto citáty pochádzajú od francúzskeho matematika, fyzika, náboženského filozofa a prozaika Blaise Pascala, ktorý je všeobecne známy ako tvorca základného zákona hydrostatiky, tzv. Pascalovho zákona, vynálezom barometra aj ako zakladateľ teórie pravdepodobnosti. Tento geniálny mysliteľ, ktorý žil 350 rokov pred súčasnou dobou (1623 – 1662) si ako 12 ročný zostavil vlastnú geometrickú sústavu založenú na Euklidovi a ako 19 ročný skonštruoval počítačový stroj, ktorý vykonával 4 aritmetické úkony, sa naopak, na sklonku svojho života dostal k štúdiu filozofie.

Čo ho asi tak k tomu viedlo, že v čase, keď už mal dostatok životných skúseností, vymenil vedecké bádanie za to spoločenské?  Keď si znovu prečítam na začiatku citované výroky, napadá mi, že pohnútkou mohlo byť napríklad aj to, že pochopil, že bez dobrého fungovania spoločenských zákonov, sú nám prírodné objavy zbytočné. Je to iba moja súkromná hypotéza, ale človek si to bohužiaľ na Slovensku uvedomuje takmer každý deň.

Včera vyšla oficiálna správa Wiflingu o stave slovenských súdov, médií a sporných rozhodnutiach. Cit. „Zatiaľ čo pozostalým po obetiach trestných činov alebo neodborných zdravotníckych zákrokoch naše súdy priznávajú odškodné nanajvýš 10- až 20-tisíc eur, verejní činitelia v sporoch s médiami neraz vysúdia až desaťnásobne viac.“ Následne uvádzajú konkrétne príklady, kedy „obyčajní“ pozostalí vysúdili za hrozné skutky napáchané na ich blízkych, rádovo 100 tisíc Sk a naši „neobyčajní“ verejní činitelia, medzi inými aj páni  Slota, Harabín a Fico, vysúdili od zástupcov médií, ktoré iba komentovali ich chovanie, rádovo milióny SK.

To sú samozrejme do očí bijúce a extrémne príklady. Ale nemusíme po ne chodiť až tak ďaleko. Každý z nás má priamo, či nepriamo skúsenosti s fungovaním/nefungovaním nášho súdnictva. Môj bývalý kolega, ktorý vďaka „usilovnosti“ a „schopnosti“ slovenských súdov nakoniec prišiel o byt, na ktorý mal zákonný nárok, skončil až v Štrasburgu. A hádajte ako to dopadlo? Súd vyhral, byt mu ostal, Slovenská republika zaplatila všetky súdne trovy a jemu odškodné. Lenže, nie každý z nás má odvahu, nervy, výdrž a prostriedky domáhať sa spravodlivosti až v Štrasburgu. A nie každý z nás má to šťastie byť verejným činiteľom a súdiť sa o milióny s médiami.

Spravodlivosť, tak ako ju vnímal pán Pascal, na Slovensku nefunguje.  Moc má u nás svoju vlastnú spravodlivosť, ktorá je v konečnom dôsledku voči ostatným, nevyvoleným, iba obyčajnou nespravodlivosťou. Možno sa raz dočkáme, že bude aj u nás platiť, že každý si je pred zákonom rovný. Ale dnes to tak nie je. A sledujúc, čo sa na scéne slovenského súdnictva deje, ešte dlho to platiť ani nebude.

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 340217x
Priemerná čítanosť článkov: 4792x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy