Založ si blog

Majestátnosť „Bledých skál“

Taliansko je so svojimi 44 pokladmi, ktoré chráni UNESCO a sú zaradené do Zoznamu svetového bohatstva, v tomto smere najbohatšou krajinou sveta. Okrem dvoch (Dolomity a Aeolianské ostrovy) sú všetky tieto pamiatky kultúrneho charakteru.

Keďže som mala možnosť navštíviť jeden z tých dvoch prírodných pokladov, mohla som zhodnotiť, či si Dolomity, lebo o nich bude reč, takúto česť zaslúžia.

„Bledé skaly“, alebo „Skalný raj“, lebo aj tak sú Dolomity nazývané, sú súčasťou južných Álp a sú zložené z deväť systémov pohorí, ktoré tvoria výnimočné skamenené súostrovia, rozprestierajúce sa približne na 142 tis. hektároch. Dolomity sú vo všeobecnosti považované za jedno z najatraktívnejších pohorí sveta. Podstata tej nádhery spočíva v pestrosti rôznych efektných vertikálnych formách ako sú ostré štíty, špirály a rôzne výčnelky kontrastujúce s horizontálnym povrchom tvoreným skalnými výbežkami, útesmi a plošinkami. Neskutočná rozmanitosť je tu ešte podčiarknutá farebnými efektmi, jednak farebnosťou samotných skál ale i lesov a lúk, položenými nižšie v údolí. Región Dolomity charakterizuje nezvyčajná koncentrácia štítov prevyšujúcich 3 000 metrov (je ich okolo stovky) a pozoruhodný počet menších ľadovcov a snehových polí, ktoré sa na svahoch belejú po celý rok. K typickým skalným tvarom Dolomitov patria vysoké, naklonené náhorné plošiny, ktoré sa nazývajú kuesty. V najvyššom bode sú zakončené príkrou, strmou stenou, ktorá padá až do 600 metrov hlbokého údolia. Zvislé útesy majúce niekedy od 800 do 1 600 metrov dopĺňajú morfologickú rôznorodosť týchto prenádherných hôr. 

Dolomity sú pomenované podľa minerálu dolomit, ktorý bol  prvý krát chemicky popísaný francúzskym prírodovedcom Déodat de Dolomieu (1750-1801). Ten zistil, že za unikátnou bielou farbou sa skrýva vápenec, s vysokým obsahom horčíka. Dolomity sú tvorené najmä strednotriasovými dolomitmi, ktoré sa ukladali v šelfových oblastiach mora Tethys, ktoré v tom čase pokrývalo celú plochu Dolomitov. Samotné pohorie sú vlastne skamenené korálové útesy a riasy, ktoré zhruba pred 270 miliónmi rokov povstali z vôd pravekého mora – biele, bizarné a bohaté na fosílie. Dolomity sú úžasným príkladom geologického vývoja našej Zemi, kde dnes vedci objavujú pozostatky dinosaurov, či pravekých plazov a jašteríc a celé pohorie im slúži ako unikátne laboratórium pre výskum tajomstiev vývoja planéty Zem.

Dolomity sú preslávené hlavne svojimi perfektnými zjazdovkami a luxusným lyžiarskym centrom, Cortina d´Ampezzo, kde sa v 1956 konali zimné OH. Sú zároveň najväčším lyžiarskym strediskom na svete, kde počas sezóny je 80% slnečných dní. Ale svoje osobité čaro majú aj mimo zimnej sezóny pre peších turistov a horolezcov. Pre tých náročnejších turistov je tu možnosť vyskúšať si jednu z mnohých zaistených ciest, tzv. „via ferraty“ (železné cesty), ktoré sa tešia čoraz väčšej obľube. Tradícia zaistených ciest je stará takmer 150 rokov. Prvé ferraty vznikali často pre vojenské účely a uľahčovali postup vojakom bojujúcim na vrcholoch hôr. Tak to bolo aj v prípade Dolomitov, kedy počas I. svetovej vojny prechádzala touto oblasťou vojenská fronta medzi Rakúsko – Uhorskom a Talianskom.

 

Srdcom Dolomitov sú Ladinovia. Národ, ktorý si udržal jazyk a kultúru vďaka súdržnosti, ktorá bola potrebná na prekonanie ťažkého života v Dolomitoch plných chudoby. Títo vytvorili tzv. Viles, typické ladinské osady v údoliach Dolomitov, kde sa spoločne ľahšie prežívalo ťažké zimné obdobie. Počas dlhých zimných večerov sa Ladinovia začali venovať drevorezbárstvu, ktoré sa stalo nepodstatným zdrojom ich príjmov. Ladinština vznikla z latinčiny a dodnes ňou hovorí okolo masívu Sellastock asi 30 000 osôb.

Kedy sú tieto úchvatné hory najkrajšie? Tak to som sa bohužiaľ nedozvedela, lebo skoro ráno bolo ranné zore také nádherné, že človek nedýchal, na poludnie sa slnko krásne odrážalo v skalách a na večer sa zasa bledé skaly očarujúco sfarbili na bledo ružovo. „Enrosadüra“ je typicky alpské červené zore v Dolomitoch. Je to magické divadlo, ktoré treba vidieť na vlastné oči.

Vrelo odporúčam. Budete uchvátení krásou prírody a majestátnosťou hôr, ktoré tu stoja veky vekov a sú svedkom celej histórie našej matičky Zeme.

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 340246x
Priemerná čítanosť článkov: 4792x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy