Založ si blog

Všetko má svoju cenu

Vo všeobecnosti hodnota čohokoľvek je daná okrem iného aj uhlom pohľadu. Hodnotu niečoho  môžu jednotliví zainteresovaní vnímať rôzne, predovšetkým v závislosti od cieľov, ktoré sledujú.

Aká je však hodnota ľudského života? Je to kategória, ktorá je prakticky nemerateľná.

V USA, tak ako na všetko, našli kľúč aj na tento zdanlivo neriešiteľný problém. Úrady v USA vypočítali, že ľudský život môže mať hodnotu až 9 miliónov USD. Táto kalkulácia slúži ako vodítko napr. pre výrobcov automobilov, ktorí ju porovnávajú s nákladmi potrebnými na investície do bezpečnosti áut. Americké ministerstvo dopravy nariadilo v roku 2010 vyrábať bezpečnejšie strechy áut, pričom by ich zdvojnásobenie pevnosti mohlo pri autonehodách zachrániť až 135 životov ročne. Pred 6 rokmi, keď bola cena jedného ľudského života nastavená podstatne nižšie (3,5 milióna USD), by bola investícia do bezpečnejších striech o 800 mil. USD drahšia ako by bola cena zachránených životov.

Aj takýto zvrátený pohľad na cenu jedného života môžeme v dnešnom svete zaregistrovať.

Včera pri pozeraní večerných TV novín som si položila práve túto zjavne jednoduchú otázku. Akú cenu má vlastne jeden ľudský život? Po všetkých tých otravných predvolebných príspevkoch ma konečne zaujala správa, pri ktorej som spozornela. Minister Lipšic včera v Nitre udelil Medailu za statočnosť piatim policajtom. Traja z nich zachraňovali muža, ktorý ležal pred obecným úradom v Hornej Kráľovej. Dotyčný bol v bezvedomí a traja mladí muži ho oživovali takmer pol hodinu. Keď privolali sanitku, jeho základné životné funkcie už boli obnovené a ako povedal jeden z policajtov: „Bol to fantastický pocit!“ Dvaja ďalší vyznamenaní policajti boli zo Želiezoviec a zachránili priduseného muža z horiaceho domu.

Pozerala som doslova ako prikovaná na mladých, usmievavých, sympatických, a skromných ľudí, ktorí nezaváhali a zachránili život. Povieme si, však je to ich povinnosť a náplň práce. Ale nie je tomu tak. Veď aj naši poslanci a vládni politici prisahajú na ústavu, že budú čestne vykonávať svoj úrad, v prospech občana. A teraz, vo volebný týždeň v plnej nahote vidíme aká je skutočná realita.

Preto je dnes človek o to viac vďačný za každý maličký prejav ľudskosti, svedomitosti a čestnosti. Preto si títo slušní policajti, ktorí si konali „iba“ svoju prácu zaslúžia od nás dvojnásobnú vďaku. Vďaku za to, že nám ukázali, že odvaha, poctivosť a súcit ešte na Slovensku nevymreli.

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 340085x
Priemerná čítanosť článkov: 4790x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy