Založ si blog

Medvedia služba kresťanstvu

Myslieť si, že žijeme v ateistickej dobe, je omyl. Žijeme v dobe silne religióznej, ale čím ďalej tým menej kresťanskej. (Max Kašparů)

Kresťanstvo je najrozšírenejšie náboženstvo sveta, ktoré vyznáva okolo 2 mld. ľudí. Praktizujúci kresťania tvoria v západnej Európe menšinu, približne 10-20 percent z populácie. Kresťanstvo čelí strate svojich pozícií hlavne vo verejnom živote. Budúcnosť Európy je pravdepodobne spojená s rastom islamu a sekularizáciou spoločnosti.

V učení Ježiša Krista sa hneď v úvode hovorí, že prišiel na tento svet, nielen aby vykúpil všetkých ľudí z otroctva hriechu a smrti a umožnil všetkým ľuďom dosiahnuť spásu, ale aj aby nám svojím životom, príkladom a vzorom ukázal, ako dosiahnuť spásu. Pre dosiahnutie spásy je však potrebné, aby sme sa už tu na zemi snažili viesť dokonalý život, teda cnostný život.

To je základný predpoklad toho, aby sa človek stal dobrým kresťanom. Na Slovensku máme tradíciu kresťanstva historicky zabudovanú a pyšne sa priraďujeme k vyspelej európskej kultúre, ktorá zachováva tradičné spoločenské hodnoty riadiace sa kresťanskou morálkou.

Ale človek sa neubráni pocitu beznádeje, vidiac, kam sa naša krajina v tomto smere uberá. Uvedomujúc si fakt, že tí, ktorí si osobujú právo byť naozajstným vzorom kresťanskej etiky, vlastne svojim reálnym konaním prví porušujú jeho základnú premisu, človek začína pochybovať. Nielen o týchto ľuďoch, ale aj o samotnej podstate kresťanstva. Je to vari kresťanské, keď mladá manažérka, ktorá je vo funkcii pár mesiacov dostane od štátnej spoločnosti škandalózne odstupné, ďakujúc za to človeku, ktorý sa zaštiťuje kresťanským chovaním pri každej príležitosti? Ale úplná perfídnosť jeho chovania sa odhalí vo chvíli, keď si má vstúpiť do svedomia a chlapsky priznať vinu. Jeho ústami sa dozvedáme, že on o tom, čo podpisuje ani nevedel. Tak tomu je naozaj veľmi ťažko uveriť vzhľadom na skutočnosť, že táto osoba 5 rokov zastupovala našu krajinu na jednej z najvyšších pozícií v rámci európskych štruktúr.

A ďalší vzorný a vyvolený kresťan k tejto afére poznamenal, že o konkrétnej sume svojho padáka nevedel a dozvedel sa ju až pri pohľade na svoj osobný účet v banke. „Výška ma prekvapila, ani som netušil, že na odchod sa okrem 12-násobku mzdy vypláca aj 100-percentná hmotná stimulácia, ktorá sa vypočítava podľa Zákonníka práce z priemernej mzdy vyplatenej za rok 2012.“
Je smutné zistiť, že jeden z vrcholových manažérov strategického štátneho podniku nemá základné poznatky o odmeňovaní vo svojej vlastnej firme.

Tieto posledné udalosti odhalili v plnej nahote ako je to s kresťanskou morálkou našich politických činiteľov. Anton Srholec, kňaz, ktorého morálnu autoritu spochybňuje na Slovensku málokto, povedal: Budúcnosť kresťanstva je v jeho pravdivosti.  Keby to naozaj bolo tak, potom naši politici, ktorí samých seba považujú za prototyp kresťanstva, sa ako prví pričinia o to, aby kresťanstvo na Slovensku už žiadnu budúcnosť nemalo.

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Predseda KDH Milan Majerský

KDH listom žiada eurokomisiu, aby nám nepozastavila čerpanie financií z plánu obnovy

16.04.2024 17:34

"Nechceme, aby za 'prešľapy' vlády bol potrestaný občan," vyhlásil líder hnutia Milan Majerský.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 340631x
Priemerná čítanosť článkov: 4798x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy