Založ si blog

Hranice únosnosti

Hovorí sa, že všetko má svoje hranice.

Toto si dnes určite opakuje aj bývalá šéfka FNM, uvedomujúc si, čo sa momentálne okolo jej mena deje v slovenských médiách. Včera náhle zmizol v Pravde článok a následná diskusia k nemu, ktorý popisoval pôsobenie tejto persóny v dozornej rade Bratislavskej Burzy cenných papierov. Asi sa Pravda zľakla pravdy. Neviem si totižto predstaviť situáciu, že by vo Veľkej Británii mienkotvorný denník ako The Guardian, alebo The Times po intervencii nejakého advokáta, trebárs i kráľovského dvora, stiahol nejaký svoj článok. Tak ako sa to zrejme stalo v tomto prípade, na ktorom je krásne vidieť, že Slovensko je v tomto ohľade iba obyčajnou banánovou republikou.

Ale vráťme sa k dotyčnej dáme. Je naozaj hrozné, aké peklo sa okolo nej rozpútalo po prevalení sa informácie, že bude radiť Grékom s privatizáciou. A bodaj by nie. Veď táto osoba je jednou z hlavných postáv Nicholsonovej „Gorily“ a dokonca mala tú „česť“, že ako jediná žena figuruje na fotografiách aktérov najväčšieho mediálneho škandálu novodobého Slovenska. Nicholson ju v knihe oslovuje ako Byrokratka z FNM a farbisto opisuje jej hovory v konšpiračnom byte s tzv. Oligarchom. Dialógy sa týkajú hlavne popisu praktík, ktoré títo dvaja používali k tomu, aby ich finančná záujmová skupina vždy hladko sprivatizovala to, čo chcela. Podľa knihy hrala Byrokratka kľúčovú úlohu pri získavaní štátneho majetku pre túto finančnú záujmovú skupinu a Oligarcha ju dokonca chránil i pred vlastnými, argumentujúc, že napr. pri privatizácii Paroplynového cyklu, ZSNP Žiar nad Hronom a mnohých ďalších, boli provízie pre jej rodnú stranu 100 mil. Sk. Takže minister, ktorému Oligarcha radí vo všetkom, by ju preto nemal odvolať.

Pre slušného človeka je fakt otrasné čo i len čítať to, nieto ešte predstaviť si, že by to naozaj bola aj pravda.

Kniha je určite jedna vec, a život druhá. Ľudsky mi je tejto ženy naozaj ľúto. Má rodinu, manžela, asi deti, rodičov… Ale bohužiaľ, je tu jedno veľké ALE! Každý, kto vstupuje do kalných vôd slovenskej politiky a má aspoň trocha chochmesu, vie čo ho čaká a čomu bude vystavený. Jednak zo strany občanov, svojich politických kolegov i protivníkov, finančných záujmových skupín ale aj samotných médií. A je už iba na ňom, ako sa toho všetkého zhostí. Táto dáma, si evidentne vybrala. Určite zvážiac všetky výhody, riziká i možné následky. Bolo to jej slobodné rozhodnutie. Nik ju k tomu nenútil.

Dnes, keď sa pravda pomaly derie na povrch, je zrazu nepríjemná, ťaživá a neúnosná. Ale citujúc Gabriela Lauba, že „Krása nie je vždy pravá, rovnako ako pravda nie je vždy krásna“ je jasné, že tak to už v živote neraz chodí.

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 340850x
Priemerná čítanosť článkov: 4801x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy