Založ si blog

Keď štát kašle na našu naozajstnú budúcnosť

1. júna 2011 som zavesila na tento blog článok o tom, že naše deti sú naša naozajstná budúcnosť. Všetci to vieme a všetci s tým súhlasíme. Ako je potom možné, že sa v týchto dňoch dozvedáme, že slušnej matke, slovenskej občianke, súdy Veľkej Británie pred dvoma rokmi odňali jej vlastné deti a dali ich bez súhlasu rodičov na adopciu. Bez relevantných dôkazov a bez diskusie. Šokujúce je, že MZV eviduje v súčasnosti 38 takýchto príkladov. Kompetentní orgánov, ktoré sú za tento stav zodpovední, dnes proklamujú, že zistia či a kde sa stala chyba. Dokonca úplne nelogicky, bývalá štátna tajomníčka ministerstva sociálnych vecí, ktorej boli tieto skutočnosti určite známe, podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Ministerstvo práce zaznamenalo prvú informáciu o prípade detí rodiny Boórovcov na základe údajov z MZV v júli 2010. Odvtedy komunikovalo ministerstvo so svojím partnerským ministerstvom vo Veľkej Británii, aj na úrovni zastupiteľského úradu SR v Londýne. „Ale treba povedať, že tá komunikácia bola, ja by som ju nazval neefektívna, pretože nakoniec došlo k rozhodnutiam, ktoré sú nepríjemné a smerovali k tomu, že deti boli odobraté a zverené do pestúnskej starostlivosti náhradnej rodiny„, zrekapituloval prípad minister. Očakával, že predstavitelia Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže (CPMODM), ktorí „viedli toto pracovisko v predchádzajúcom období, mali vycestovať priamo do Londýna, na mieste mať záujem sa kontaktovať s príslušnou partnerskou organizáciou a týmto spôsobom sa pokúsiť veci riešiť“.

Veru, očakával zbytočne. CPMODM sa na to doslova vykašľalo. Veď nešlo o dieťa žiadneho potentáta, milionára, alebo nebodaj ich vlastné. Čo tam po pár odobratých deťoch. Veď ich je ako maku. Hlavne tu, na Slovensku…

Komunikácia teda nenastala, nik nikde nevycestoval a postihnutí rodičia, starí rodičia, ale hlavne deti, sa mohli utopiť vo svojich slzách. Keď nakoniec prípad medializovala TV JOJ, čo jej ide na vrub ako čin roka, ľady sa konečne pohli. Riaditeľka CPMODM bola odvolaná a prípad sa začal riešiť. Verejnosť sa prebudila a aj pod jej tlakom je včerajšie vyjadrenie britského súdu, také aké je.

A ajhľa, zrazu sa začali diať veci, v našich končinách takmer nevídané. Kauza adopcií slovenských detí v Británii sa dostala aj na pôdu parlamentu. Poslanci parlamentného ľudskoprávneho výboru pôjdu na prieskum do CPMODM a na rokovanie výboru si pozvali aj ministra zahraničných vecí a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Povieme si, lepšie neskoro, ako nikdy. Ale to je slabá útecha a náplasť na pocit beznádeje, ktorý je v tejto spoločnosti všadeprítomný a na presvedčenie, že tým hore, je obyčajný človek doslova „ukradnutý“.

Je žalostné, že až „precedens v britskom súdnictve“ ako sa vyjadril minister zahraničných vecí, naštartoval naše orgány konať. Je trápne, že až súkromná TV, ktorej minister kultúry vyčíta, že uráža ľudskú dôstojnosť, našla odvahu a čas na medializáciu týchto smutných prípadov.

Áno je to tak. Naše deti sú naša naozajstná budúcnosť a naša najväčšia devíza. Keď na to zabudneme, nebude mať Slovensko už žiadnu budúcnosť.

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 340719x
Priemerná čítanosť článkov: 4799x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy