Založ si blog

Keď predvolebná dogma ničí aj to najcennejšie – ľudské životy

Minule som písala o tom ako predvolebná dogma zrušenia rovnej dane postihne väčšinu obyčajných ľudí a ich ekonomické vyhliadky do budúcna. Ani vo sne by ma nenapadlo, že za krátky čas budem písať o ďalšej predvolebnej mantre, ktorá rezonovala zo všetkých najviac – diaľnice.

Keď som denodenne pred poslednými voľbami počula z úst terajšieho premiéra slovo diaľnice, tak mi naskakovala husia koža. A to doslova. Bolo už trápne dookola počúvať o tom, ako vtedajšia vláda zastavila prácu na výstavbe diaľnic a koľkým rodinám preto zobrala chlieb od úst.

Až po hroznom nešťastí v podobe spadnutia mosta na prvom úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov pri Kurimanoch a sledovaní následných zisteniach, hlavne čo sa týka „transparentnosti“ týchto mamutích štátnych projektov, mi konečne doklaplo. Veď hej, treba brojiť za takéto projekty, veď nič ideálnejšie na uliatie peňazí pre svoju rodnú stranu/verných ani neexistuje. V spleti dodávateľov a subdodávateľov vlastne nikto na Slovensku nevie kto vlastne stavia, kto je reálne zodpovedný a kto vlastne nakoniec inkasuje. Labyirnt šitý presne na slovenské pomery. Najprv som si myslela, že Fico v prípade Počiatka urobil capa záhradníkom. Dnes je mi jasné, že to bolo veľmi racionálne rozhodnutie.

Toto je jeden rozmer, ktorý spadnutý most doniesol.

Druhý a ešte hrozivejší, je prístup kompetentných po tragickom nešťastí. V nedeľnej debate Na telo sme si mohli vypočuť od tých „najfundovanejších“ čo sa vlastne stalo, prečo a kto za to môže. Súčasný minister dopravy Mr 30,126 a ten predchádzajúci, ktorý vodu káže a víno pije, sa predbiehali v opľúvaní jeden druhého. Nič naplat. Neverila som ani jednému. Jediné čo som v tej chvíli cítila bola iba hlboká frustrácia a pocit úplnej bezmocnosti. Ten súčasný minister, keď sa dozvedel čo sa na Slovensku stalo, zrejme vyhodnotil situáciu tak, že o nič nejde, iba o niekoho život, tak načo si kaziť peknú dovolenku. Veď zatiaľ čo on s deťmi zaslúžene dovolenkoval, život druhého otca práve vyhasol. Zatiaľ čo on možno oslavoval narodeniny niekoho z rodiny, jeden robotník na jeho stavbe práve „oslávil“ tie svoje posledné. A možno ho tá správa zastihla akurát na nejakej jachte. A riešil sa tam biznis a nie nejaké taľafatky so spadnutým mostom.

Na Slovensku sa predsa politická zodpovednosť vôbec nenosí, tak prečo by mala práve tá ľudská? Spomínam si na jediného ministra obrany, ktorý odstúpil po páde lietadla s našimi vojakmi vracajúcimi sa z misie. Inak nič. Ale nedôjsť z dovolenky, pokiaľ sa v krajine stalo niečo tragické, tak to si vskutku nedovolí ani Putin. To je možné iba na Slovensku.

V minulom článku som písala, že politici nám svojimi rozhodnutiami ničia nádej na lepšiu budúcnosť. Dnes už viem, že pri takých politikoch akí sedeli minulú nedeľu v TV štúdiu, je úplne zbytočné hovoriť o akejkoľvek budúcnosti.

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 341033x
Priemerná čítanosť článkov: 4803x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy