Dávid vs. Goliáš

19. septembra 2011, zaza, I tak še da

Každý z nás aspoň zhruba pozná príbeh Dávida a Goliáša. Príbeh, v ktorom omnoho slabší a menší Dávid premohol biblického obra Goliáša. Dávid trafil Goliáša kameňom z praku presne do čela, pribehol k nemu a jeho vlastným mečom mu odsekol hlavu.

Takto nejako mi to pripadá v súvislosti s neochotou niektorých slovenských politikov podporiť v nadchádzajúcich dňoch Euroval. Zdá sa mi, že títo sa pasujú do role slávneho Dávida, ktorý svojou šikovnosťou a ľstivosťou chce prekonať silného Goliáša.

Každý deň sa na nás valia zo všetkých možných médií termíny ako: Euroval, dlhová kríza, riadený bankrot, systémové riešenia, reštrukturalizácia dlhov, Európsky fond finančnej stability, kolaps finančných trhov a pod. Obyčajný človek je vydesený. Čo sa to v tej našej starej Európe deje? Toť len nedávno sme prijali euro, ledva sme si naň zvykli a už hrozí, že sa s touto novou menou budeme musieť rozlúčiť? Prenikajú informácie o hrozbe v poradí 2. globálnej recesie, ktorá ale tentoraz príde z Európy a nie z ako tá prvá, z USA. Do Wroclawi  na sumit ministrov financií eurozóny sa dokonca unúval aj americký financmajster. To znamená, že vec je vážna, a netýka sa už len Európy.

Rôzne analýzy hovoria, že v budúcnosti môžu eventuálne nastať 3 scenáre. 1. eurozóna ostane v pôvodnom zložení a pomoc Grécku bude stáť jej členov horibilné sumy; 2. eurozóna vylúči Grécko, čo spôsobí kolaps Grécka, ktorý sa prejaví najmä v nemeckom bankovom sektore, rozkývu sa finančné trhy a euro bude životne ohrozené; 3. vznikne tzv. super euro s lídrom Nemeckom, čo bude predrahý nový „pôrod“.

Nech to bude tak, alebo onak, nič nebude bezbolestné a lacné. Európa bohužiaľ má dnes na výber iba zo zlého riešenia (Euroval) a možno ešte z horšieho, keďže následky akéhokoľvek rozhodnutia je veľmi ťažké predikovať.

Postoj strany SAS a pár zblúdilcov z OKS je veľmi krátkozraký. Slovensko dnes čerpá z fondov EÚ 20% zo svojich investičných výdajov. Nie sme žiaden donor, ktorý by si mohol direktívne dupnúť nohou. Naše dupnutie by skôr pripomínalo dupotanie malého dieťaťa, ktoré chce novú hračku. A tvrdiť dnes, že my jediní máme patent na rozum a vy všetci ostatní sa mýlite, je viac ako hazard. 

Hoc by aj ten malý Dávid mal pravdu a videl by ďalej ako ostatní, dokonca až za roh, tým, že bude hádzať polená Goliášovi pod nohy, nič do budúcna nezíska. Práve naopak. Môže iba stratiť. Možno aj všetko.