Gorily, gorilky a gorilčatá

25. januára 2012, zaza, I tak še da

Pred piatimi rokmi, keď som úplne prepadla láske a obdivu k týmto výnimočným primátom, ani v najhoršom sne by ma nenapadlo, čo sa bude na Slovensku diať v súvislosti s pojmom gorila zhruba tri mesiace pred nadchádzajúcimi voľbami.

Gorila patrí podľa červeného zoznamu IUCN ku kriticky ohrozeným druhom zvierat, ktorý bol človekom takmer vyhubený.

Stupeň ohrozenia:
gorila nížinná (G. gorilla gorilla) – ohrozená
gorila východná (G. beringei graueri) – ohrozená
gorila horská (G. beringei beringei) – kriticky ohrozená
gorila bwindská (Gorilla beringei ) – kriticky ohrozená
gorila nigerijská (G. gorilla diehli) – kriticky ohrozená

Existuje reálná možnosť, že populácia goríl vyhynie počas jednej ľudskej generácie, pokiaľ sa nepodniknú zásadné kroky na jej záchranu.

Všeobecne sa vie, že je to najväčší druh primátov a je blízkym príbuzným človeka. Ale asi je už menej známe, že gorily sú veľmi mierumilovné, plaché, pokojné zvieratá a pre svoju silu nemá gorila okrem človeka v prírode iného nepriateľa. V zoologických záhradách patria k najvzácnejším a najchúlostivejším chovancom. Gorily sú veľmi inteligentné, prežívajú podobné emócie ako my: lásku, hnev, strach, zármutok, radosť, lakomstvo, štedrosť, hrdosť, hanbu, súcit a žiarlivosť. Smejú sa ak ich niekto šteklí a plačú ak sú smutné alebo ranené.

Toto všetko sa mi potvrdilo pri priebežnom sledovaní života gorilej rodinky v pražskej ZOO.

A teraz vážení, položme si ruku na srdce a úprimne sa spýtajme samých seba, či sme tieto nádherné zvieratá hlboko neurazili, keď sme ich postavili na roveň našich slovenských politikov vystupujúcich v kauze Gorila?

Myslím, že všetci si na to odpovieme úplne rovnako.

Toto je pár obrázkov gorilých miláčikov z Prahy: