Založ si blog

Paradoxy života

Včera vyšla správa, že hniezda záchrany zachránili tohto roku štyri deti. Keď už ničím iným, tak aspoň týmto bol tento odchádzajúci rok 2011 užitočný.

Keď som navštívila Florenciu najviac ma ľudsky zasiahla návšteva tzv. Špitálu neviniatok, Spedale degli Innocenti, kde bolo možné od roku 1445 anonymne odložiť dieťa do misy v okienku. Tento „babybox“ bol používaný až do polovice 19. storočia a pomohol zachrániť tisícky detí.

V rôznych historických análoch sa stretávame s témou starostlivosti o osirelé deti. Odloženie zdravých detí, hlavne dievčatiek je typické pre otrokárske spoločnosti, kedy dôvodom bol nemanželský pôvod, alebo chudoba rodičov. Už v antických Aténach mal otec právo rozhodnúť, či sa narodené dieťa odloží, alebo vychová. V týchto prípadoch ale nešlo o prvoplánovú brutalitu, keďže spolu s deťmi sa odkladalo i poznávacie znamenie, prsteň alebo šperk, na základe ktorých sa rodičia s deťmi veľmi často v budúcnosti navzájom našli.

Celými dejinami našej spoločnosti sa tiahne táto téma a bežná ľudská láskavosť, ktorá viedla k starostlivosti o cudzie dieťa, alebo bežná ľudská zištnosť, ktorá viedla k zneužívaniu siroty, existovala vždy a všade.

Takisto včera, šokovala Slovensko iná správa a to, že 17 ročný chlapec, pravdepodobne zdrogovaný, dobodal svoju matku na smrť. V miestnej komunite bola rodina známa ako slušná a bezproblémová.

Človek predpokladá, že s celkovým rozvojom spoločnosti priamo úmerne rastie aj ľudské povedomie a chápanie zmyslu života. Ale niekedy máme pocit, že opak je pravdou. Akoby tie pravé a základné hodnoty, ako sú vnútorná spokojnosť, rodinná pohoda a potreba vzájomnej komunikácie boli nenávratne preč. Zdá sa, že na prvom mieste je honba za materiálnymi statkami a v spoločnosti sú najviac uctievaní tí, ktorí kričia najhlasnejšie, najarogantnejšie a slovo dialóg im nehovorí takmer nič. Denne sa na nás valia správy plné násilia, beznádeje a zúfalstva. Preto, keď syn dobodá vlastnú matku, tak to zoberieme s „nadhľadom“. Veď je to predsa iba jedna správa z mnohých.

Ale keď sa vrátime na začiatok, k tým nechceným deťom, tak nechápeme. Nespočetné množstvo detí v priebehu ľudských dejín bolo odvrhnutých a skončili na pokraji spoločnosti. A dnes, keď je to u nás takmer rarita, jedno dieťa, ktoré má všetky predpoklady byť šťastné, je schopné dobodať vlastnú matku.

Nevieme čo nás v novom magickom roku 2012 čaká. Jedni vravia, že príde koniec sveta, niektorí hovoria, že číslo 2 je pre človeka šťastné a zdvojené znamená dvojnásobné šťastie. Nech je tak či onak, niekedy sa zdá, že ten imaginárny koniec sveta, čo sa týka ľudskej „schopnosti“ robiť veci, ktoré by nedokázalo ani zviera, je už tu. Niekedy naopak, sledujúc výdobytky dnešnej spoločnosti, jej neskutočnú silu a bohatstvo, prepadáme ilúzii, že sme nezničiteľní.

Možno, že aby ten rok 2012 bol lepší a krajší, ako ten odchádzajúci, stačilo by iba máličko. Možno by jednoducho stačilo, keby každý z nás začal najprv sám od seba.

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 340221x
Priemerná čítanosť článkov: 4792x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy