Založ si blog

Hranica možného

Hovorí sa, že láska, dlžoba a smrad sa nedajú zatajiť. Tak nejako to vnímam v poslednej dobe v prípade nastolenia rómskej otázky na Slovensku. Pred voľbami si nik netrúfol vyložiť karty na stôl, hoci je zrejmé, že tento hrniec už kypí viac ako dlho.

Narodila som sa v oblasti, kde je v rámci Slovenska druhé najvyššie zastúpenie Rómov v miestnom obyvateľstve. Od útleho detstva som sa s nimi stretávala. Rómske deti materskú škôlku nenavštevovali, pretože ich mamy nepracovali, ale starali sa iba o deti. Povinnú školskú dochádzku boli schopné ukončiť maximálne v piatej triede, zvyčajne s trojkami zo správania a absenciami pohybujúcimi sa rádovo v stovkách hodín. Sedieť  s nimi v lavici nedal učiteľ nikoho ani za trest a prakticky sme sa všetci radovali keď boli medzi nami čo najmenej. Poviete si diskriminácia. Nuž áno, ale iba potiaľ, pokiaľ si neuvedomíme, že tieto deti nemali problém ukradnúť si z našich aktoviek trebárs desiatu, alebo len tak bezdôvodne vyprovokovať bitku. O zdržiavaní v tempe učiva ostatných detí a skúšaní nervov učiteľa ani nehovorím.

V tom čase ale žili títo naši rómski spoluobčania segregovane (ó aká to diskriminácia) na konci dediny v cigánskej osade pri miestnom cintoríne. Takže ich každodenné horkokrvné rodinné hádky a hlučný spôsob života mohol prekážať akurát tak nebožtíkom. Celkovo ich vtedy bolo podstatne menej v pomere k ostatným obyvateľom a vďaka práve tej „neľudskej“ segregácii sa v dedine dalo normálne fungovať. Oni mali svoj svet, ktorý nechceli meniť a my ostatní sme im v tom nebránili.

Dnes, po viac ako 20 rokoch je ale všetko inak. Cigánska osada už neexistuje a rómski spoluobčania sú poumiestňovaní po celej dedine. Ulice, kde ich nemajú, majú obrovské šťastie. Tými integrovanými sa smrad, špina a hulákanie tiahnu ako mor.

Dnes už takisto neplatí to známe: kto nepracuje, nech neje. Za mojich detských čias musel každý dospelý Róm pracovať. Zvyčajne v miestnom JRD, na cestnej správe, štátnych lesoch alebo tam, kde postačovala manuálna práca. Iba tak mal nárok na poberanie detských prídavkov.

Dnes tomu tak nie je. Vraj je málo práce. Preto je zbytočné ju vôbec hľadať. Stačí, keď si zaobstarajú primeraný počet detí a potreba nájsť si prácu je bezpredmetná. Záhaľčivosť vedie k lenivosti, poživačnosti a nakoniec to skončí pri úžere. Keď sa minú sociálne dávky a úžerník už nepožičia, tak sa pošlú na lup deti. Sú právne nepostihnuteľné a polepšovne a väznice na Slovensku sú plné. Špirála je roztočená a jej koniec je v nedohľadne.

Nie, nie som rasista. Ľutujem každé rómske dieťa, ktoré sa narodí do tohto prostredia. Hnevá ma, kam až ďaleko to majorita vo vzťahu k Rómom kvôli svojej sebestrednosti a ľahostajnosti nechala zájsť. Ale takto to už ďalej nejde. To má Fico pravdu. Slovensko nie je Švajčiarsko. Naši ľudia už za tvrdé pravicové reformy zaplatili dosť. A živiť niekoho len preto, lebo nechceme porušovať jeho ľudské práva, hoci tento je mohúcny a zdravý, sa donekonečna nedá.

Je paradox, že práve ľavicový politik sa tak vehementne pustil do riešenia tohto problému. Dúfam, že to nie sú len obyčajné prázdne prehlásenia a konečne prídu aj reálne kroky. Keď sa SMERu podarí zhostiť sa tejto úlohy so cťou a efektívne, tak to bude viac ako zázrak.

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 341058x
Priemerná čítanosť článkov: 4804x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy