Založ si blog

Keď národnej hrdosti chýba zdravý rozum

Minulý víkend sme mali na návšteve rodinu z východného Slovenska. A tak ako sa patrí, patrične hrdí, ukázali sme im najdôležitejšie miesta Bratislavy. Samozrejme nemohol medzi nimi chýbať  zrekonštruovaný Bratislavský hrad. Priznám sa úprimne, odkedy sa začala jeho rekonštrukcia, tak som ho odvtedy navštívila prvý krát aj ja. O to viac som bola zvedavá. Z panoramatického pohľadu je táto dominanta mesta z každej strany a v každú dennú/nočnú hodinu prekrásna. O to väčšie bolo moje sklamanie z prehliadky hradu.

Samotné blízke okolie a vonkajšie nádvorie sú naozaj krásne zrenovované a pekne upravené, ale už horšie je to s vnútorným nádvorím a interiérom hradu. Nádvorie je úplne sterilné, prázdne a vnútorné priestory hradu pripomínajú vymaľovaný byt pred nasťahovaním. Všetko čistučké, bielučké, ale prázdne. Okrem klenotnice hradu, ktorú predstavujú útržky vykopávok umiestnené v podzemí hradu a dvoch miestností venovaných zničenej Krásnej Hôrke, je hrad prakticky prázdny. Ak nerátam pár obrázkov Bratislavy a jednu miestnosť venovanú dvom umelcom otcovi a synovi, ktorých modernisticky poňaté obrazy sa mi tu ani nehodili, je verejnosti ešte prístupná sála kde bola v septembri 2002 prijatá Ústava SR. Takisto prázdna. No nie úplne. Boli tam vankúšiky pre detský kútik, kde sa premietal akýsi čierno-biely film o histórii nášho národa, ktorý bol pre deti evidentne „príťažlivý“, keďže tie sa tam prevaľovali a výskali jedna radosť. Keď nás môj manžel chcel odfotiť pred freskou, ktorá je dominantou sály, aby mali naši známi pamiatku na miesto, kde bol prijatý základný dokument SR, tak ho dozorujúca pani zahriakla, či si k lístku za 4 eurá (dospelý) priplatil aj možnosť fotografovať. To som už vybuchla smiechom. Čo by asi tak mal v tomto hrade vlastne fotografovať? Snáď nie tých asi 6 rovnakých benátskych zrkadiel na schodišti, alebo nebodaj úplne prázdne miestnosti?

Ale to najlepšie som si nechala nakoniec. V čase, keď bola socha Svätopluka pred hradom nainštalovaná, naštartovala sa polemika o vhodnosti/nevhodnosti jej umiestnenia na tomto mieste. Podľa historičky a archeologičky pani Tatiany Štefanovičovej:

Otázka: Keby sme chceli niektorého z veľkomoravských panovníkov pasovať za kráľa Slovákov, ktorý z nich by to bol? Kto urobil pre Slovanov alebo pre budúcich Slovákov najviac?

Odpoveď: Určite Rastislav. Uvedomoval si totiž politické súvislosti. Rastislav sa usiloval vybudovať nezávislý slovanský štát, slovanskú ríšu, ktorá by bola politicky aj cirkevne nezávislá. Videl však, že sa mu na Veľkú Moravu tlačia Bavori, ktorí ju chceli pokresťančiť, a tým aj politicky podriadiť Franskej ríši. Rastislavovi nezáležalo na tom, odkiaľ by prišli organizátori cirkvi. Obrátil sa najprv na Rím, ale pápež ho odmietol. Preto sa obrátil na byzatnsklého cisára Konštantína III. Ten to využil a poslal mu Konštantína s Metodom.

Otázka: Ak by sme si teda chceli uctiť niektorého z predkov pamätníkom, bol by to Rastislav?

Odpoveď: Ja by som sa priklonila k nemu. A pamätník by mohol stáť na Devíne. Svätopluk bol významný panovník, rozšíril ríšu natoľko, že ju môžeme nazývať aj kráľovstvom. Ale až tak proslovensky naladený nebol. Ja si to aspoň nemyslím.

http://spravy.pravda.sk/historicka-svatopluk-proslovansky-naladeny-nebol-f8g-/sk_domace.asp?c=A090807_131223_sk_domace_p23#ixzz24GVgiHuI

Odhliadnuc od toho, čo si myslí pani Štefanovičová, najviac ma iritovala na Bratislavskom hrade práve socha Svätopluka. Jej mohutnosť, neforemnosť, farba a umiestnenie mi pripadalo doslova ako „päsť na oko“. Všetko dookola je prirodzené, bielučké, súmerné a kompatibilné, iba tá centrálna socha doslova ničí celkový dojem pohľadu priamo na hrad. Keď sme si následne prezerali obrázky a maketu pôvodného hradu, ktorý v roku 1811 zhorel a potom viac ako 100 rokov chátral, pričom ho začali opravovať v roku 1953, žasla som ešte viac. Na úplne prvých nákresoch a jednej makete bola na mieste súčasnej monumentálnej sochy malá zelená plocha, možnože fontánka. Žiadna obrovská nepodarená napodobenina niekoho.

A tak sa samu seba pýtam: Je naozaj naša národná hrdosť tak malá, že si ju potrebujeme zväčšovať a dokazovať takýmito nevkusnými opachami a znetvoriť niečo, čo by inak vyzeralo pekne a prirodzene? Sme na tom naozaj tak zle, že si za každú cenu potrebujeme nájsť kráľa Slovákov, hoci vzhľadom na historické posuny je logické, že je to viac ako diskutabilné?

Je fajn, že chceme nájsť svoje korene, mať svoju históriu, patriť niekam. Ale nie za cenu toho, že budeme kaziť to pravé, čo zostalo, a tým v skutočnosti ukazovať iba našu národnú malosť.

 

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45, aktualizované: 06:28

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 340723x
Priemerná čítanosť článkov: 4799x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy