Založ si blog

Neznesiteľná ľahkosť bytia, časť 2.

Zhruba o takýto čas pred dvoma rokmi som v rovnako nazvanom príspevku komentovala 11. ples v Opere, ktorý bol druhý v poradí venovaný nielen bezduchému pretŕčaniu sa celebrít, ale i ušľachtilejšiemu cieľu, konkrétne podpore sociálne slabým umelcom. Ten tohoročný ho z tohto pohľadu určite pretromfol, keďže sa dokázalo vyzbierať cca. 200 tis. eur pre nadáciu Detského kardiocentra. Bezpochyby krásne a záslužné.

Ples, ktorý som popísala pred dvoma rokmi sa zapíše do kroniky spomienkou na „ctihodného“ podnikateľa, ktorý vypľul žuvačku pri príchode na ples rovno na červený koberec prestretý pred historickou budovou SND. Ten tohoročný, 13., zasa vystrčeným prostredníkom nášho celebritného speváka na protestujúcich pred SND.

A práve tí protestujúci bolo isté nóvum, ktoré sprevádzalo ostatný najprestížnejší ples na Slovensku. Muselo to byť nepríjemné prichádzať na udalosť roka, krásne oblečený, dobre naladený a pritom si vypočuť spŕšku nadávok a výkrikov. Pán podnikateľ, ktorý má asi šesť detí s asi piatimi ženami sa nechal počuť, že to bolo trápne a muselo to byť zinscenované, nakoľko to ľuďom doteraz nevadilo, keďže doteraz ani nikdy neprotestovali. Lenže pán zaslúžilý multiotecko nemá pravdu. Bežným ľuďom to vadilo vždy. Bežným ľuďom vadilo, keď si najväčší mobilný operátor na Slovensku napozýval množstvo prominentných hostí na náklady spoločnosti a pritom poplatky za hovory na Slovensku boli tri krát vyššie ako si účtovala rovnaká spoločnosť v Rakúsku. Bežným ľuďom vadilo, keď sa museli v ten večer na všetkých slovenských televíznych staniciach pozerať na VIPs, ktorí mali tú česť a boli na tento najhonosnejší ples pozvaní. Bežným ľuďom neskutočne vadilo, že tí všetci boli, až na pár výnimiek, iba vyškerené smotánkové celebrity, sprofanovaní politici a rýchlokvasení zbohatlíci. A to, že sa to v plnej nahote prejavilo až tento rok, tak to asi nebude tým, že by im to nevadilo. A prečo až teraz?

Nuž odpoveď je veľmi jednoduchá. Pohár trpezlivosti pretiekol. Hoci je to vskutku asi nespravodlivé, že až dnes, keď nesie táto snobská udalosť aspoň náznak ľudskosti, sa zdvihla jasná vlna protestu. Ale nech sa snažia pán Kollár a pani Heribanová hľadať dôvod nespokojnosti bežných ľudí kde len chcú, nikdy ju nenájdu. Jednoducho preto, lebo nemôžu. Presvedčili totiž samých seba, že práve oni patria na Slovensku do  „high society“ a ich pohľad na realitu dňa je daný neznesiteľnou ľahkosťou ich bytia, na ktorú sa bežným ľuďom veru ťažko pozerá.

 

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 340238x
Priemerná čítanosť článkov: 4792x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy