Založ si blog

Šľachetnosť hodná obdivu

Zvyknite myslieť na veľké a šľachetné veci a vaše myšlienky sa premenia na veľké a šľachetné činy.

Tento citát do bodky platí pre mladé dievča, ktorého orgány po jej smrti pomohli štyrom ľuďom. Hanka Tóthová bolo krásne 19 ročné dievča, ktoré chcelo študovať medicínu. Avšak krutá ruka osudu zasiahla a Hanka ochorela na zápal mozgových blán. Chorobu síce porazila, ale mozog zostal neaktívny a Hanka upadla do kómy, v ktorej bojovala 9 dní.

Tí, ktorí ju poznali tvrdia, že to bolo odvážne milé dievča, ktoré rado pomáhalo druhým. A tak po oslovení rodičov lekármi, či by Hankine orgány nechceli darovať a po rozhovore s miestnym biskupom, mali jej rodičia jasno. Určite by to bolo aj jej želaním. Tak Hanka aj po svojej smrti pomohla ďalším štyrom ľuďom, pričom dievčina, ktorá dostala Hankine srdce ho prijala tak dobre, akoby bolo jej vlastné.

Darovanie orgánov je téma, ktorú doteraz veľa ľudí vníma ako kontroverznú. Jednak smerom k spoločnosti, ale smerom aj do svojho vnútra. Každý z nás si vie racionálne zdôvodniť, že až sa obrátime na prach naše orgány, ktoré možu zachrániť ďalší život, sú nám tam na druhom brehu zbytočné, ale pocit, že zostaneme po smrti takto zohavený, je minimálne nepríjemný. Preto ten, ktorý dokáže prekonať povedzme tieto predsudky, je osobne v mojich očiach veľmi silný jedinec hodný obdivu.

Táto háklivá oblasť sa dá, samozrejme ako všetko ostatné, aj zneužiť. Je minimálne diskutabilné, či prístup takého Česka, kde za časť pečene a obličku dostane darca na ruku okolo 950 eur, je ten správny. Evokuje to pocit, že ide o obchod ako každý iný. Ale tak to nie je. Etická rovina je v tomto prípade tak závažná, že spájať tieto činnosti s biznisom hraničí s hyenizmom.

Na Slovensku je darcovstvo orgánov bezplatné a každý z nás je potenciálnym darcom, keďže naša legislatíva je založená na princípe predpokladaného súhlasu, t. z. že potenciálnym darcom je každý, kto počas života neodmietol darovanie orgánov po smrti. Ak svoj nesúhlas počas života darca nevyjadril a rodina odmieta odber, jej rozhodnutie sa v praxi rešpektuje, aj keď zákon odber umožňuje.

Na Slovensku sa nachádzajú štyri transplantačné centrá v Bratislave, Martine, Košiciach a Banskej Bystrici. Slovenskí lekári dokážu transplantovať pľúca, obličky, pečeň, podžalúdkovú žľazu a srdce, pričom obličky a pečeň môže ponúknuť aj živý darca, častejšie sa však orgány odoberajú zomretým ľuďom.

Dnes už aj cirkev pochopila, že záchrana ľudského života je tá najvyššia priorita a Konferencia biskupov Slovenska vydala v roku 1998 rozhodnutie, v ktorom odsúhlasuje darovanie orgánov počas života i po smrti jednotlivca. Dodržané však musia byť všetky etické postupy. Darcovstvo berú v tomto prípade ako službu životu, ktorá predstavuje vysokú mravnú hodnotu.

A v súlade s týmto postojom je i presvedčenie Hankinej mamy, ktorá o Hanke hovorí:

Vždy bola veľmi ochotná pomáhať trpiacim, takže myslím, že Boh jej naplnil tento sen.

008915

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 340081x
Priemerná čítanosť článkov: 4790x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy