Založ si blog

Jarné reminiscencie

Keď som ešte bývala doma na východe Slovenska a bola som ešte dievčinka, strašne som sa zakaždým spolu so sestrou tešila na šibačky. Nevedeli sme od nervozity večer pred tým ani zaspať, šepotajúc si pod perinami, že koľko nás asi zajtra obleje kúpačov. Ešte predtým sme ale pripravili kraslice, poschovávali všetky hrnčeky, misky a všetko čo malo dno a uši.

Ako prví, už pred 6. hodinou zahrmotali susedia zo spoločného dvora, Julo a Peter. Keby neboli prví, celý rok by to mali od nás ako výčitku denodenne na tanieri. Julo bol jemnejší a stačila mu aj umelohmotná  injekčná striekačka, ale Peter to zobral väčšinou zhurta a vyšplechol na nás rovno hrnček, ktorý si poznajúc naše zvyky, priniesol rovno z domu.

Keď sme už boli slečny, no nie ešte na vydaj, tak najkrajšie sviatky jari sme už tak neprežívali. Naši susedia z dvora Julo a Peter, už nechodili osve, ale so skupinou mládencov a tak sme veru niekedy museli čakať aj do obeda, kým príde na nás rada. Záležalo na tom, z ktorého konca dediny začali. Či z nižného, alebo z vyšného. Ale to už nebolo také chlapčenské milé oblievanie, ale riadna, brutálna kúpačka. Vždy padlo za obeť pár vedier a párkrát hrozil aj potok, čo pretekal poza náš dom.  

Čo som mala ale na tých sviatkoch naozaj rada, to boli kolotoče, ktoré zvykli do dediny pred Veľkou nocou zavítať. Poobede už bolo veselo. Retiazkový malý aj veľký, hojdacie loďky a strelnica. Doteraz spomínam na chlpaté opičky na gumke. Boli hebké ako malý zajačik a mali roztomilý výraz.

A nikdy nezabudnem na tú nenapodobiteľnú vôňu jari. Milovala som to. Dievčatá, kamarátky z Nižného konca (tak sa familiárne volala naša ulica) sme pravidelne začali chodievať na kvietky. Najprv na fialky, lebo snežienky u nás, neviem prečo, divo nerástli. Potom nasledovali konvalinky, pre ktoré sme sa museli s námahou vyštverať až na nebezpečný skalný vrch, potom záružlie, iskerníky a nakoniec jari sme si zakaždým uvili svadobné vence z púpavy.

Jar je krásne obdobie evokujúce prebúdzajúci sa život. Je synonymom začiatku, keď medvede vyvádzajú svoje mladé a všetko živé sa teší zo slniečka. Tak aj my sa chvíľu potešme a nechajme myšlienky iba tak ledabolo plynúť…

Joj! Skoro by som bola zabudla: krásnu polievačku!

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 341089x
Priemerná čítanosť článkov: 4804x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy