Založ si blog

Ukradnutý hrdina

Hrdinovia, ktorí položili životy pre túto zem… Kam patrí dôraz v tejto vete – na zem, na túto alebo na položili životy?

(Gabriel Laub) 

Podľa historika Ústavu pamäti národa Martina Lacka sa okrem všeobecného uznania nesporných Štefánikových zásluh z exilu do pamäti národa vryla predovšetkým jeho predčasná tragická smrť. Ľudia na Slovensku o ňom v roku 1918 prakticky nič nevedeli. Do ich povedomia vošiel až po svojej smrti. I dnes možno konštatovať, že ak jeho život a výsledky práce zjednocujú, jeho smrť vyvoláva vášnivé diskusie, uviedol Lacko.

3. Mája 2013 sa v Brezovej pod Bradlom, okres Myjava konala pompézna spomienková slávnosť pri príležitosti 94. výročia od smrti Milana Rastislava Štefánika. Vence k Štefánikovej mohyle položili predseda vlády Robert Fico, ministri Martin Glváč, Dušan Čaplovič, viacerí poslanci Národnej rady SR, predstavitelia cirkví a samospráv. Súčasťou slávnosti bolo zapálenie štyroch vatier na každej svetovej strane mohyly.
Robert Fico, ktorý mal nad podujatím záštitu  vo svojom príhovore povedal: Ak v dnešných časoch pociťujete pochybnosti, skúste si pomyslieť na svojho krajana Štefánika, ako by sa postavil k dnešnej kríze. Som presvedčený, že by zdôraznil svoje vlastné krédo: Ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem.

Dňa 7. mája 1989 sa napriek daždivému počasiu uskutočnilo na hornej terase mohyly na Bradle spomienkové zhromaždenie za účasti asi tisícky osôb. Skupina mladých ľudí z Bratislavy rozprestrela na schodišti slovenskú zástavu. Keď si zástavu všimol zástupca MNV, tak zástavu zhabal. Prítomní reagovali na tento zásah piskotom a protestmi. Príhovor i prítomnosť pani Hany Ponickej, ktorá napriek chrípke, svojim 66 rokom a vyhrážkam ŠtB na Bradlo prišla, boli odmenené potleskom a skandovaním: „Nech žije Štefánik.“ Pohotovosť bezpečnostných zložiek a ŠTB trvala v okrese po celý týždeň.

Dve rôzne obdobia, dve rovnaké udalosti. Akurát, že tá prvá spomienka na Štefánika je popretím všetkého, začo tento kultivovaný človek bojoval. Jeho výrok Ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem, bol súčasným premiérom SR použitý v kontexte, ktorý by generál Štefánik sotva dokázal pochopiť.

Dnes nie je predsa problémom Slovenska jeho svojbytnosť, alebo nedajbože strach z existencie štátu. Dnes je problém Slovenska neustále klesajúca životná úroveň obyvateľstva pri stále zväčšujúcej sa akumulácii bohatstva vybraných úzkych skupín. A deje sa to hlavne v dôsledku zlých politických rozhodnutí tých, ktorí tieto zodpovedné funkcie zastávajú. Jeden z nich, ktorý je za to zodpovedný viac ako 20 rokov nám radí, aby sme sa krízou prebili, resp. s ňou bojovali. Nuž hej, ono sa to ľahko hovorí z vrchu Štefánikovej mohyly a s ochrankou za chrbtom. Keby tento jeho štátnický prejav zobrali ľudia doslovne, tak on a všetci politici, ktorí v tejto krajine vládli a vládnu (rozumej kradli a kradnú) by boli prví, ktorí by pocítili dôsledky tohto boja…. Ako vtip dobré, ale ako rada – úbohé. Bežní ľudia dnes nepotrebujú plamenné reči a prekonané výroky. Dnes chcú tie ISTOTY, ktoré ste im priehrštím pred voľbami nasľuboval, pán premiér. Ale ako na potvoru, zasa vás raz dobehli vaše populistické sľuby. Nie je to prvý krát a veru ako vás poznáme, ani posledný krát.

A ešte P. S.

Dňa 14. októbra 1999, denník Nový čas napadol spisovateľku pani Ponickú v článku „Spisovateľka Hana Ponická je obvinená z trestného činu“. O čo šlo?  Pani Ponická reštituovala kaštieľ v Podrečanoch (pri Lučenci) spolu so starým parkom, v ktorom prastaré stromy ohrozovali bezpečnosť. Pani Ponická ich dala vyrúbať, mala na to právo, pretože to bol jej majetok a priamo bola ona tou ohrozenou osobu, pretože  sa venovala údržbe parku. Redaktor v tom istom čísle Nového Času napísal poznámku  „Rezeš a Ponická“, v ktorej spisovateľku a disidentku nepriamo označil ako  nekultúrnu a nemorálnu.  Takže veľmi radi si rypli do ženy, ktorá na rozdiel od ich bulvárnych pisálkov niečo pre Slovensko urobila a znamenala, a prirovnali ju k divokým Mečiarovým „demokratickým privatizérom“.

Aj toto je Slovensko, ktoré dnes bojuje s hospodárskou krízou. 

Ale povedzme si úprimne. Boj s tou morálnou krízou táto krajina už dávno prehrala.019380

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 341066x
Priemerná čítanosť článkov: 4804x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy