Založ si blog

Čo je malé, to je milé?

Dedinka v údolí, malé domčeky,
nevidel som vás, už celé roky.
Posielam, pozdrav svoj rodnej kolíske,
mamičke drahej, z diaľky tak cudzej.
Vy dedinky v údolí, malé domčeky,
či ešte rúžové, máte obloky.
Dedinka v údolí, malé domčeky,
nevidel som vás, už celé roky.

Takmer všetci poznáme túto krásnu pesničku v podaní Františka Krištof Veselého. Takto nostalgicky sa v nej spomína na staré Slovensko, ktoré vtedy, keď pesnička vznikla, určite nemalo dnešné kontúry.

Dnes je Slovensko samostatnou a svojbytnou krajinou, ktorá je súčasťou zjednotenej EÚ. Iste, je to aj prirodzený vývoj, o ktorý sa naši ľudia usilovali, ale i historické podmienky boli k tomu priaznivo naklonené. Dnes sa už nemôžeme vyhovárať na Čechov, na ktorých doplácame, ani sa skrývať za nikoho iného. Sme zodpovední iba sami za seba a sami sebe.

Dnes sledujúc takmer 20 rokov samostatnosti Slovenska môžeme povedať, že Slovensko sa zmenilo. Vizuálne i životnou úrovňou určite. Dnes žijeme a riešime podobné záležitosti ako všetci Európania, naše deti si môžu slobodne vybrať, kde budú študovať a kde a ako budú žiť. Berieme to ako samozrejmosť. A to je fajn.

Ale hovorí sa, že vyspelosť spoločnosti sa pozná, okrem iného na tom, ako sa chová k svojim starým ľuďom. A sledujúc, čo sa u nás v poslednej dobe pácha na starých, bezbranných ľuďoch, tak Slovensko možno považovať nie za vyspelé, ale doslova hrubé a bezcitné. Ešte aj v tých najzaostalejších krajinách majú väčšinou starého človeka v úcte. U nás sa starosta dediny pod Tatrami, kde niekto prednedávnom brutálne dobodal starenku pre pár centov a vraha sa nepodarilo dolapiť, bohorovne do kamery vyjadrí, že starí ľudia sa nemajú čoho báť. Pritom si babky večer boja otvoriť okná na domoch, strachujúc sa, aby si vrah nevybral nedajbože ich. Niekedy najbezpečnejšia obec pod Tatrami sa stala miestom hrôzy a strachu. A takých prípadov, keď osamoteného starého človeka oklamali, okradli, zabili, je bohužiaľ na Slovensku stále viac.

Takisto sa hovorí, že celok je tak silný, ako je silný jeho najslabší článok. Keď človek vidí v televízii plačúcu starenku, ktorá je roztrasená strachom o svoj život, a ktorá sa nevie a nemôže domôcť svojich základných ľudských práv, tak si uvedomí, že tá jej bezmocnosť je viac ako šokujúca. Príde mu hanba, že kde sme sa to až dopracovali, keď tí, čo by mali požívať našu úctu, sú vytesnaní na pokraj spoločnosti a táto rieši témy, ktoré neobťažujú a keď aj obťažujú, tak nech sú aspoň ziskové.

Dedinka v údolí na Slovensku už existuje iba v pesničke. Starkí už v nej nehrajú žiadnu úlohu láskavých a múdrych, ktorých si pre ich životné skúsenosti všetci vážia, ale peniaze a moc ju zmenili na miesto, kde je každému všetko jedno.

Kým sa vnímanie na Slovensku nezmení aj v tomto ohľade, budeme vždy malou krajinou. Malou v zmysle, že jej duša zostane malá a bezcenná. Môžeme sa tu hrať na ľavičiarov, pravičiarov, preklínať Euroval a snažiť sa mať čo najviac, nič to nezmení na tom, že tá podstata zostane prehnitá a raz v budúcnosti sa nám to vráti. Aj s úrokmi.

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 340845x
Priemerná čítanosť článkov: 4801x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy