Založ si blog

Sľubujem a prisahám

Sľubujem a prisahám v mene Najvyššej bytosti, že pri vykonávaní medicíny budem verný zákonom cti a statočnosti. Bedárov budem liečiť zadarmo a nikdy od nich nebudem požadovať peniaze za svoju prácu. Môj jazyk bude mlčať o tajomstvách, ktoré mi budú zverené a môj stav mi nebude slúžiť na korupciu mravov, ani nebudem podporovať zločin. Budem rešpektovať a uznávať svojich učiteľov a deťom odovzdávať posolstvo, ktoré som prijal od ich otcov. Nech mi ľudia poskytnú ocenenie, ak zostanem verný svojmu sľubu! Nech som odmenený hanbou a pohŕdaním  mojich kolegov, ak ho poruším!

Tento akt vernosti interpretovaný Abú Alím Ibn Sinom nie je ničím iným, ako prísaha lekárov, budúcim generáciám známa ako tzv. „Hippokratova prísaha“.

Abú Alí Ibn Sina (980-1037) bol stredoveký lekár, filozof a mysliteľ – Avicenna. Narodil sa pred viac ako tisíc rokmi v Perzii. Už ako osemnásťročný bol najuznávanejším lekárom v krajinách vtedajšej východnej kultúry. Liečil a písal lekárske, filozofické i literárne diela. Uzdravoval chudákov i kalichov, biednych i bohatých, meditoval nad človekom a jeho osudom na tejto zemi a veril, veľmi silno veril v posmrtný život.

Opätovne v tomto turbulentnom období pre slovenské zdravotníctvo som si prečítala knihu od Gilberta Sinoué: „Avicenna alebo Cesta do Isfahánu“ o životnej púti tohto výnimočného človeka. A uvedomila som si, že túto knihu by mali mať ako povinné čítanie všetky naše slovenské lekárske fakulty. Lebo skutočne, nič nie je cennejšie ako ľudský život. A naozaj k nemu majú najbližšie tí najpovolanejší, lekári.

Posledné dni na Slovensku ukázali, že poslanie, ktoré ide zarovno ako ruka v ruke s niečím vyšším, je pre niektorých našich lekárov iba obyčajným povolaním. Vymenili ho za trápne handrkovanie sa o svoje platy, tak ako kofy na trhu o cenu paradajok. Každý občan tejto republiky rozumie a chápe, že mali na to právo, aj dôvod. Ale čo asi nikto súdny nepochopí je, ako ďaleko dokázali zájsť. Až za hranice normálnosti, nieto ešte profesijnej cti. 

A je to veľmi zlé pre dušu tejto, beztak chorej spoločnosti. Človek sa musí pýtať sám seba, ako je to možné? To, že politici sú klamári a väčšinou aj korumpovateľní, to už akosi vyplýva z ich remesla. Že slovenskí sudcovia sú takí akí sú, tak to im umožňuje nezmenený a zakonzervovaný systém súdnictva. Ale to, že lekári sú schopní opustiť svojich pacientov, tak to je pre obyčajného človeka absolútne nepochopiteľné.

V očiach mnohých je takéto konanie viac ako odsúdeniahodné. Lekár, ktorý sa takto zachová a spreneverí sa Hippokratovej prísahe, už nie je pre nás ostatných lekárom. Áno, titul, výhody aj spoločenský status mu zostanú, ale to podstatné, istota, že je tu pre každého človeka, vždy a za každých okolností, už neplatí.

Kto je tu vlastne hyena?

24.11.2014

Dnes nám naša siedma veľmoc priniesla správy o tom, ako sa náš sociálny premiér rozhorčil nad tým, že si ľudia dovolili protestovať so sviečkami rovno pred domom 2. najvýznamnejšieho verejného činiteľa, ktorý je podozrivý, že je za špinavosťami okolo kupčenia so zdravím tohto národa, a nazval ich veľmi expresívne: hyenami. Takže takto: Hyeny sú známe aj ako [...]

Koniec, alebo druhý začiatok, epilóg

20.05.2014

V mojich predchádzajúcich dvoch blogoch s rovnakým názvom som mapovala kroky, ktoré prešlo Slovensko od Mečiara až po nášho terajšieho dvojnásobného premiéra, ktorý sa po vyhratých voľbách v roku 2012 zaviazal byť zodpovedným, vedieť ako konať a vládnuť tak, aby kvalita života v Slovenskej republike bola trvalo udržateľná a vrátiť ľuďom nádej, že žijú [...]

Keď túžba po moci zatemní zdravý rozum

24.03.2014

Prístup k moci by mal byť zakázaný tým, ktorí ju milujú. Platón Včera sme do schránky dostali list. Nebol to obyčajný list. Obálka bola krásne ofrankovaná farebným slovenským štátnym znakom s červeným odkazom: PRIPRAVENÝ PRE ĽUDÍ, kandidát na prezidenta Róbert Fico (vlastnoručne podpísaný). List je na kvalitnom kriedovom papieri so známym obrazom z bilbordov, [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

zaza

Nebojme sa pravdy. Aj tak nás raz zastihne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 340750x
Priemerná čítanosť článkov: 4799x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy